dinsdag 11 juni 2013

Aan de slag voor vaderdag!

Beste papa's,

Zondag kregen jullie allemaal een geschenkje van jullie kinderen. (Hoop ik toch?)
Bij ons kreeg elke papa een houten plankje waar elk meisje een zon in had getimmerd met in het midden een foto.
Eerst moesten de plankjes blauw geschilderd worden. Dat moest dan de lucht worden waar de zon zou inkomen.

 













 


Het heeft even geduurd voordat de kinderen hun hamer meebrachten. En de juf die moest maar zeuren tot iedereen eindelijk haar hamer meebracht.
Waarschijnlijk geloofden de ouders niet dat de meisjes dit werktuig zouden nodig hebben in het eerste leerjaar. Maar niets was minder waar!
En weten jullie, papa's, dat die dochters van jullie hier soms ook even voor hebben moeten afzien....

Hier en daar klopte er wel eens iemand op haar vinger en af en toe stond er ook wel een nageltje scheef...Ach ja, geen grote ongelukken hoor!


Ons Marie had op haar vinger geklopt...
 
Daar waren de meeste meisjes niet tevreden mee. Uiteraard is het normaal dat een meisje van 7 jaar de nageltjes nog niet helemaal recht kan in haar plankje kan timmeren. En wat de juf zegt, dat is meestal waar! Gelukkig maar want anders waren er veel meisjes ongelukkig geweest.
Er waren ook al kinderen bij die al geleerd hadden om met een hamer te werken.
Ja, dat hadden ze van papa geleerd! Die waren al klaar met timmeren nog voor dat de juf iedereen had verder geholpen. Super!
Hopelijk waren alle papa's dan ook fier op hun dochters want ik vond alvast dat ze erg hun best gedaan hadden.
Ik hoop nu wel dat iedereen dit plankje een mooie plaats aan de muur zal geven...

Een swingende cultuurnamiddag

Maandag zijn we allemaal met de toetsen gestart. Dat betekent toch wel een zware periode voor de kinderen. Elke dag moeten ze oefenen voor hun toetsen, op school moeten ze dan hun best doen om die toetsen goed te maken en nadien moeten ze nog eens extra goed opletten in de klas tijdens de herhalingslessen. Ja, het is nog eventjes doorzetten nu!
Gelukkig konden we deze namiddag al even ontspannen tijdens een heerlijke cultuurnamiddag.
We trokken met heel de school naar de gemeentelijke feestzaal waar we konden genieten van een heus dansspektakel.


Jongens en meisjes tussen 11 en 14 jaar oud uit Georgië dansten er voor ons een reeks van volksdansen.
Deze kinderen moeten elke dag hard werken om ons deze dansen te kunnen demonstreren.
Ze moeten ook wel 3 maanden lang zonder hun ouders op pad om de shows te geven. Gelukkig zijn hun juffen en meesters er wel bij.
De meisjes dansten in mooie, lange kledij. De jongens waren stoerder gekleed en dansten met stokken en zwaarden!

 


















Tijdens de pauze dronken we een lekker drankje en haalden we buiten even wat frisse lucht.
Een leuke namiddag, dat was het zeker!


We hebben ons weer wat kunnen oppeppen om er morgen weer goed in te vliegen op school.
Denk eraan : op tijd gaan slapen tijdens deze periode he!

donderdag 6 juni 2013

Op schoolreis!

Vandaag was het eindelijk zo ver...Na een heel schooljaar hard werken werden we beloond met een supertoffe schoolreis! We begonnen onze dag alvast met een heerlijk zonnetje. Daar werd iedereen al heel vrolijk van. Met de tram reden we tot aan het Atomium waar we een bezoek brachten aan Mini-Europa. Hier hadden we heel bewust voor gekozen want eind augustus zal dit kleine wereldje voor altijd gesloten worden... We zagen er hoe de Thalys via tunnels onder het water door kan rijden, hoe een brand geblust werd, een vulkaanuitbarsting. We hoorden ook verschillende volksliederen en zagen een waaier aan belangrijke gebouwen uit Europa. De meisjes van het eerste kennen nog niet veel van de rijke wereldcultuur maar toch was iedereen erg geïnteresseerd en gemotiveerd! Vervolgens werden we opgehaald door de bus die ons recht naar het domein van Huizingen bracht. We genoten er samen van een gezellige picknick. Alle meisjes stonden te springen voor de topactiviteit : zwemmen in het openluchtzwembad. En ja, het was een echt succes! Geen gezeur, geen ruzies, geen kindjes die zich begonnen te vervelen. Neenee, het was echt een waterpret van jewelste! En dat mocht ook wel met het warme weer van vandaag. Als kroon op het werk kreeg iedereen nog een lekker ijsje. Ik hoop dat alle meisjes, leerkrachten en de directeur genoten hebben van deze dag. Ik alvast wel! We zetten ons nu allemaal nog even in om goede eindtoetsen te doen zodat we nadien ons schooljaar in schoonheid kunnen eindigen. Aan iedereen veel succes en moed toegewenst voor deze laatste werkweken!

dinsdag 4 juni 2013

Ons laatste bibliotheekbezoekje

Dinsdag gingen we voor de laatste keer dit schooljaar naar de bibliotheek. Een jaar lang kozen de meisjes telkens 2 boeken uit die ze leuk vonden om zo weer wat bekender te worden in de wereld van de verhalen.
In het begin waren dat prentenboeken.


Nadat de meisjes leerden lezen, kregen ze na een testje ook een AVI-niveau. Dit zegt op welk niveau zij zich bevinden voor lezen. Zo konden ze ook op ontdekking gaan in de echte leesboekjes. Daar moesten ze dan elke avond 1 of 2 pagina's in lezen. Hopelijk deden ze dit ook echt...



 

























We gingen ook 1 keer naar een hele leuke voorleesnamiddag in de bib.
Daar hebben de kinderen echt van genoten! En ja, de juf heeft toen ook ontzettend gelachen.
Vooral dan bij het verhaal over de boerderij waarbij alle dieren dachten dat ze een ander dier waren.
Een blaffende eend, een loeiend varken,...heel grappig was dat!
Het werd dan ook wel fantastisch verteld.
De kinderen zijn het ook nog niet vergeten. Heel regelmatig hoor ik nog 'tikke takke, tikke takke, tikke takke tijd'.


Ik merkte dit jaar wel dat het vaak moeilijk was voor de kinderen om zich aan de afspraak 'stilte in de bib' te houden... Het is dan ook wel druk om met een groep van 19 meisjes boekjes te gaan uitkiezen. Volgend schooljaar ga ik het in 2 groepen organiseren. Zo is er meer rust en tijd voor iedereen. En zo leren we toch elk jaar nog bij he!






Dag bibliotheek, bedankt voor een fijn schooljaar en tot de volgende keer!